Loading...

Röda Korsets bildande

Hallingebergs Röda Korskrets bildades i november 1937. Kretsen erhöll då ett startbidrag av 200 kr från distriktsstyrelsen.

Det första sammanträdet för kretsen hölls i januari 1938 och dess första ordförande blev Fru Elisabeth Brodin.

Kretsen var indelat i fyra rotar: Hallingeberg, Hunsala, Skaftekulla och Hummelstad. Tyngdpunkten på verksamheten låg i de fyra rotarnas s k arbetsmöten. De anordnade symöten, mestadels i hemmen, där de sydde, broderade, virkade och stickade. Två av rotarna, Hallingeberg och Hummelstad anordnade varje år var sin auktion på respektive ort, de två övriga rotarna anordnade lotterier. Det skänktes även mycket till dessa auktioner och lotterier från övriga i trakten. Det bakades, vävdes, knypplades i stugorna och det såldes med framgång på dessa auktioner och lotterier tillsammans med de vackra alster som rotarna skapat .

Kretsen anordnade, i oktober varje år,Tacksägelsedagen, en kyrksöndag då skördealster togs med till kyrkan och som sedan såldes på efterföljande kyrkkaffe i församlingshemmet.

Alla intäkter från auktioner, lotterier och serveringar gick till kretsens kassa och lämnades till Riksinsamlingen. Kretsen skänkte även pengar till många hjälporganisationer runt om i världen.

Rotarna sydde även barnkläder till barnklädespaket och hade klädinsamlingar vilka samlades upp och skickades till behövande runt om i världen.

Kretsen överlämnade också varje år personligt via rotarna en julblomma till de äldre och långtidssjuka i församlingen.

Från år 2001 fanns det två rotar kvar i Hallingebergskretsen, Hallingeberg och Hummelstad.

Vid styrelsemöte med Hallingebergs Röda Korskrets den 17 februari 2004 beslutades föreslå årsmötet om nedläggning av kretsen. Bakgrunden till förslaget berodde på svårigheter att rekrytera styrelse och engagera och aktivera nya och yngre medlemmar. Vid årsmötet den 29 februari 2004 beslutades om upplösning av kretsen.

Kretsens sista ordförande var Claes-Göran Thorell som hade uppdraget i 23 år.

Mer om Röda Korset kan du läsa om under Hummelstads Historia, klicka på Tidningsklipp och Röda Korset.